Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Vanha ja Uusi Liitto
 
 
Jumala on liittoja tekevä Jumala. Hän on tehnyt mm. "sateenkaariliiton" Nooan ja koko luomakunnan kanssa (1. Moos. 9:9–17), "ympärileikkauksen liiton" Aabrahamin ja hänen jälkeläistensä kanssa (1. Moos. 17:11), "suolaliiton" Aaronin ja hänen jälkeläistensä kanssa (4. Moos. 18:19), "ikuisen pappeuden liiton" Pinehaan ja hänen jälkeläistensä kanssa (4. Moos. 25:11-13) ja "ikuisen kuninkuuden liiton" Daavidin kanssa (1. Aikak. 17:11-15). Kaksi tunnetuinta Jumalan liittoa ovat Mooseksen kautta Israelin kansalle annettu liitto, sekä Jeesuksen kautta koko ihmiskunnalle annettu liitto. Nämä liitot tunnetaan myös nimillä "Vanha Liitto" ja "Uusi Liitto".
 
Kun Uusi Liitto astui Vanhan Liiton paikalle, monet Vanhan Liiton aikaiset varjokuvat täyttyivät ja saivat todellisen olemuksen Uudessa Liitossa. Olen kuitenkin saanut ikäväkseni huomata, että monet uskovat elävät vielä tänäkin päivänä useissa Vanhan Liiton aikaisissa varjokuvissa, tuntematta niiden täyttymystä ja todellista olemusta Uudessa Liitossa. Tämä artikkeli toimii eräänlaisena johdanto-osana yhdeksälle itsenäiselle artikkelille, joissa tutkin Raamatun kokonaisvaltaisen opetuksen pohjalta sitä, millaisia eroja Vanhassa ja Uudessa Liitossa on. Niissä katsomme mitä Raamattu opettaa uhrin, sapatin, ympärileikkauksen, kuolemanrangaistuksen, puhtaussäädösten, kymmenysten, lain, temppelin ja pappeuden asemasta Vanhassa ja Uudessa Liitossa. Samalla opimme, kuinka voimme päästä kokonaan osallisiksi Uudesta Liitosta.
 
Sisällysluettelo:
 
1. Uhri
2. Sapatti
3. Ympärileikkaus
4. Rangaistus
5. Puhtaus ja saastaisuus
6. Kymmenykset
7. Laki
8. Temppeli
9. Pappeus
 
1. Uhri
 
Miksi erilaisille jumalille ja henkiolennoille uhraaminen on niin monien eri uskontojen yhteinen piirre? Jos Vanhan Liiton uhrit toivat ihmisille puhdistuksen synneistä, miksi Jeesuksen piti tulla uhrattavaksi ristille? Mitä eroa on Vanhan ja Uuden Liiton uhreilla? Jos ihminen tietoisesti valitsee synnin eikä hylkää sitä, voiko hän silti päästä osalliseksi Uuden Liiton uhrin tuomasta armosta ja syntien sovituksesta? Onko ehtoollinen sovitusuhri? Onko Jeesus ainoa Uuden Liiton uhri? Miksi Uuden Liiton kirjoitukset kannustavat harjoittamaan monia muitakin uhreja? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä artikkelissa Raamatun kokonaisvaltaisen opetuksen sekä historian pohjalta.
 
Lue artikkeli tästä: Uhri

2. Sapatti
 
Miksi Jumala pyhitti seitsemännen päivän? Kuinka kauan sapatti on ollut olemassa? Miksi Israelin kansa ei saavuttanut Jumalan lepoa lepäämällä sapattina? Mikä on sapatin hengellinen merkitys? Miksi Jeesus kutsui itseään sapatin Herraksi? Voiko sapatin pyhittäminen olla arvokas kokemus? Mitä Raamattu opettaa Jeesuksen ylösnousemuksen päivästä? Mihin kiista lauantain ja sunnuntain pyhittämisestä perustuu? Mitä tarkoittaa sapattiuskonpuhdistus? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä artikkelissa Raamatun kokonaisvaltaisen opetuksen sekä historian pohjalta.
 
Lue artikkeli tästä: Sapatti

3. Ympärileikkaus

Oliko ympärileikkaus Jumalan alkuperäinen tahto? Millainen Jumala on ympärileikkauksen takana? Mitä ympärileikkaus merkitsi Aabrahamille ja hänen jälkeläisilleen? Onko Aabrahamille annettu ikuinen ympärileikkauksen liitto edelleen ikuinen? Mitä Jeesus sanoi ympärileikkauksesta? Miksi ympärileikkaus tehtiin juuri kahdeksantena päivänä? Miksi hedelmäpuut ympärileikattiin? Miksi lihaltaan ympärileikattu Israelin kansa ei saavuttanut sydämen ympärileikkausta? Mitä tarkoittaa Kristuksen ympärileikkaus? Kuka on veriylkä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä artikkelissa Raamatun kokonaisvaltaisen opetuksen sekä historian pohjalta.
 
Lue artikkeli tästä: Ympärileikkaus

4. Rangaistus

Rangaistus (TULOSSA)

5. Puhtaus ja saastaisuus

6. Kymmenykset
 
Kymmenykset (TULOSSA)
 
7. Laki
 
Laki (TULOSSA)

8. Temppeli

Temppeli (TULOSSA)

9. Pappeus

Pappeus (TULOSSA)
 
 

 

 

 
 
Esittely    -    Ota yhteyttä    -    Sivukartta    -    Tekijänoikeudet
 
 
 
 
©2019 Vanha ja Uusi Liitto | Raamattusivut - suntuubi.com